Please Put Your Blog's Link ;)

Saturday, January 8, 2011

TadaBbur 1Allah berfirman :


Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu masuk ke dalam mana-mana rumah yang bukan rumah kamu, sehingga kamu lebih dahulu meminta izin serta memberi salam kepada penduduknya, yang demikian adalah lebih baik bagi kamu, supaya kamu beringat (mematuhi cara dan peraturan yang sopan itu).


Maka sekiranya kamu tidak mendapat sesiapa (yang berhak memberi izin) maka janganlah masuk ke dalam rumah itu sehingga kamu diberi izin dan jika dikatakan kepada kamu "Baliklah", maka hendak kamu berundur balik cara yang demikian adalah lebih suci bagi kamu dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui akan apa yang kamu lakukan.


Tidaklah menjadi salah kamu memasuki (dengan tidak meminta izin mana-mana rumah yang tidak didiami orang yang ada keperluan kamu padanya dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu zahirkan dan apa yang kamu sembunyikan. 


RINGKASAN AYAT :Ø  Allah s.w.t mengajar orang-orang mukmin tentang adab berziarah; iaitu meminta izin dan memberi salam sebelum masuk.
Ø  Larangan memasuki rumah orang lain tanpa izin supaya tidak ternampak perkara yang tidak sepatutnya dilihat.
Ø  Menghormati aurat dan privacy tuan rumah.
Ø  Izin di sini bererti memberi salam kemudian menunggu dijemput masuk.
Ø  Suruhan supaya pengunjung pulang jika tidak dibenarkan masuk; itu adalah lebih baik dan mulia baginya.
Ø  Larangan memasuki rumah yang penghuninya tiada di dalam.
Ø  Pengecualian bagi keadaan-keadaan dimana sesuatu rumah atau tempat memang lazimnya tiada penghuni; atau rumah yang dibina sebagai manfaat untuk pengunjung yang lalu di situ.


P/S : Perbincangan lain akan bersambung dalam post yang akan datang

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...