Please Put Your Blog's Link ;)

Tuesday, December 28, 2010

tirai penutup 2010

28 Disember 2010
9.00 pm
Masjid at-Taqwa, Bandar Baru Putra,
Perak Darul Ridzuan


Imam besar Masjid Al Aqsa, Palestina, Dr Syeikh Mohammad Mahmud Shiyam kini berada di Perak, baru je malam semalam saya mendengar ceramah daripada beliau, isu Gaza.

Mukaddimah yg menarik dilontarkan kepada para jemaah yg sedang mendengar. Bersyukur kerana dilahir dan dibesarkan di dalam negara yg aman damai lagi sejahtera. Ya, bersyukurlah kita sekalian wahai penduduk Malaysia !

Dr Syeikh Mohammad Mahmud Shiyam (berwarna)

Kejayaan yg dicapai penduduk Palestin

1. Sabar
Peperangan ! Bukan sahaja perkataan, malah kejadian ini sudah sebati dan lali bagi penduduk di Palestin. Tidak hairan la jika mereka tetap setia di negara mereka sendiri. 

Dan orang-orang yang sabar karena mencari keridhaan Tuhannya, mendirikan shalat, dan menafkahkan sebagian rezki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan; orang-orang itulah yang mendapat tempat kesudahan (yang baik),

[Ar Ra’d : 22]

Sekiranya perkara ini berlaku di Malaysia, apakah reaksi dan tindakan kita ? Tepuk dada tanyalah iman.

2.  Didikan
Didikan dan pentarbiyah dari keluarga amat terkesan dalam diri mereka. Dari didikan2 ibu bapa mereka jugalah yang menjadikan mereka berani menentang musuh walau hanya menggunakan batu2 kecil dan sebagainya. Ibu2 mendidik anak2 di rumah manakala sang suami melatih anak2 dan keluar menegakkan kalimah Allah.

3. Keberanian
Anak2 Palestin tidak takut dan tidak gentar menghadapi zionis yg zalim. Mereka diasuh dan dididik oleh ibu bapa mereka supaya menjadi berani, kelak mereka akan menentang kuasa2 zionis yg kejam itu.

Masjid al-Aqsa dibina lebih tinggi dari permukaan bumi (tak ingat berapa cm), dan sebab itulah penduduk Palestin boleh menggali tanah tersebut sebagai saluran untuk mendapatkan bantuan kemanusiaan dari negara2 jiran dan sebagainya.

Oleh kerana teknologi pihak zionis lebih canggih, mereka juga menggali lubang untuk menghalang penduduk Palestin dari terus berbuat demikian. Penduduk2 lain yang mendengar bunyi kuat galian zionis, mereka bertindak membaling dengan batu-batu ke arah zionis2 yg cuba menghalang di dalam lubang tersebut. Apalah daya mereka menentang zionis yg dilengkapi senjata berteknologi tinggi. Tapi itulah semangat juang dan keberanian yang ditonjolkan oleh penduduk2 Palestin.

(gambar kurang jelas sebab jauh dan handset murah, hehe)


Hal2 lain yang disampaikan

1) Seorang pak cik bangun dan bertanya soal Hamas & Fatah. Kata beliau "di mana2 sahaja pasti soalan yg sama ini ditanya. Tak kira di Kedah, Kelantan, Terengganu, semua bertanya soalan ini" mungkin si pak cik kurang memahami masalah ini. Jadi, tidak salah bertanya jika tidak tahu. Contohilah pak cik ini ;)

Di Palestin terdapat فريقين atau dua kumpulan, (boleh juga dikenali sebagai ahli politik) iaitu Hamas & Fatah. 

Hamas merupakan ahli yang mahukan Islam dan menegakkan ad-deen Allah. Mereka juga bertungkus lumus memerangi puak zionis dan wanita2 Palestin yang menutup aurat, kebanyakannya ahli Hamas. 

Manakala, Fatah merupakan ahli yang tidak mahukan Islam kerana mereka lebih mementingkan kemewahan dan kesenangan diri sendiri dan kroni-kroni mereka, sekaligus bersekongkol dengan puak zionis menentang Islam. Dan wanita2 Palestin yang tidak menutup aurat kebanyakannya adalah puak Fatah.

2) Ada juga yang bertanya tentang kapal Mavi Marmara, kapal bantuan itu pada kali pertamanya tidak dibenarkan masuk dan barang2 serta harta2 bantuan yg disalurkan terpaksa dibawa pulang. Hal ini kerana, kerajaan Mesir tidak membenarkan mereka memberikan sebarang bantuan buat mangsa di Palestin. Namun, kedatangan Mavi Marmara buat kali keduanya dibenarkan masuk dan 
semua barangan bantuan dapat disalurkan kepada penduduk Palestin.______________________________________$%^&*______________________________________


Penutup

Hanya sekadar itu saja perkongsian saya dari apa yang telah saya dengar melalui ucapan beliau. Mungkin terdapat cacat celanya atau kekurangan isi, namun segala yang baik dan buruk itu datangnya dari Allah tetapi disandarkan atas kelemahan diri ini yg naif dan jahil

Moga ada manfaat nya !


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...